Close Menu
NEWSGRNEWSGR
    ΝΕΑ

    Νέες θέσεις εργασίας στην ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ

    Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2025 11:45 ΠΜ

    Λαϊκή βραδιά το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Bellissimo με το μουσικό σχήμα Μακεδόνα – Καπατζά – Λιόλιο

    Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2025 9:52 ΠΜ

    16 Ιουλίου: Εναέριοι αντικουνουπικοί ψεκασμοί σε Μάλγαρα και Κλειδί από την Περιφέρεια

    Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2025 9:17 ΠΜ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΡΟΗ
    • Νέες θέσεις εργασίας στην ΑΛΜΗ ΑΒΕΕ
    • Λαϊκή βραδιά το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Bellissimo με το μουσικό σχήμα Μακεδόνα – Καπατζά – Λιόλιο
    • 16 Ιουλίου: Εναέριοι αντικουνουπικοί ψεκασμοί σε Μάλγαρα και Κλειδί από την Περιφέρεια
    • Ευχαριστήριο της Ε.Ι.Ε.Τ. προς τον κ. Δημήτρη Γαλαμάτη
    • Έντονη διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας για τη μετακίνηση Ιατρών από Αλεξάνδρεια και Βέροια στο Σέλι
    • Ε.Κ.Ε.: Ισχυρό πλήγμα στις εξαγωγές Ελληνικής Κομπόστας από τον Τράμπ
    • Διακοπή νερού στην πόλη της Αλεξάνδρειας αύριο Τρίτη 15 Ιουλίου
    • Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Εξασφαλίσαμε την ιατρική κάλυψη στη Δημοτική Κοινότητα Κάτω Βερμίου για τη θερινή περίοδο
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Κυριακή, 3 Αυγούστου
    NEWSGRNEWSGR
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΤΟΠΙΚΑ
      • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
      • ΒΕΡΟΙΑ
      • ΝΑΟΥΣΑ
      • ΗΜΑΘΙΑ
      • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΑΓΟΡΑ
    • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
      • ΒΙΒΛΙΟ
      • ΜΟΥΣΙΚΗ
      • ΧΟΡΟΣ
      • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΘΕΑΤΡΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
    • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
      • ΓΕΥΣΗ
      • ΔΙΕΘΝΗ
      • ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
      • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
      • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
      • ΤΑΞΙΔΙΑ
      • ΥΓΕΙΑ
      • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    NEWSGRNEWSGR
    Home»ΑΓΟΡΑ»Πως αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων λόγω ακρίβειας

    Πως αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων λόγω ακρίβειας

    ΑΓΟΡΑ Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 10:29 ΠΜΑπό Ο Πολίτης
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερο κοτόπουλο, περιορισμός των τυριών αλλά και του ελαιόλαδου και αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων, είναι μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων.

    Οι καταναλωτές προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές των τροφίμων φαίνεται πως περιορίζουν πλέον τις αγορές των προϊόντων που έχουν υποστεί μεγάλες ανατιμήσεις κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αντικαθιστώντας τα με οικονομικότερες λύσεις για το τραπέζι τους. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε στρέφονται όλο και περισσότερο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο της οποίας έχει φτάσει τo 26,2% επί του συνόλου των πωλήσεων, ενώ στα ίδια επίπεδα διαμορφώνεται το ποσοστό και συγκεκριμένα για την κατηγορία των τροφίμων (Στοιχεία Circana).

    Ποια τρόφιμα περιορίζουν

    Την ίδια στιγμή σε σχετικές έρευνες αποτυπώνονται οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Η πρόσφατη έρευνα της Interview για λογαριασμό της POLITIC, δείχνει πως οι καταναλωτές μείωσαν σημαντικά τις αγορές τους σε τυριά, όπως κασέρι, γραβιέρα και φέτα, επίσης στο μοσχάρι, στο ελαιόλαδο αλλά και στο ψάρι. Από την άλλη πλευρά αύξησαν την κατανάλωση σε κοτόπουλο, όσπρια, σαλάτες, ρύζι και ζυμαρικά ενώ αρκετοί φαίνεται να αντικαθιστούν στο τραπέζι τους το ελαιόλαδο με σπορέλαιο ως πιο οικονομική λύση.

    Αντίστοιχα ήταν τα συμπεράσματα και προηγούμενης έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων μεταξύ των ετών 2009 – 2022, στην οποία πάντως αποτυπώνονται και οι αλλαγές που συντελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια όπως κατά την περίοδο του Covid-19 καθώς και της περιόδου της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, πτώση στην κατανάλωση εμφανίζει συνολικά η κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων, με διαφορετική συμπεριφορά όμως να καταγράφεται στα επιμέρους προϊόντα. Συγκεκριμένα στο νωπό πλήρες γάλα η μείωση της μέσης μηνιαίας κατανάλωσης σε σχέση με το 2009 φτάνει το 41,6% ενώ στο συντηρημένο γάλα το 67,6%. Μείωση 27% εμφανίζει το τυρί. Την ίδια στιγμή ωστόσο, το νωπό γάλα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά καταγράφει αύξηση της τάξεως του 40,9% ενώ μικρή αύξηση κατά 3,7% το γιαούρτι.

    Στην κατηγορία του κρέατος η μέση μηνιαία κατανάλωση είναι μειωμένη κατά 16,4%. Το κρέας από προβατοειδή και αιγοειδή εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση κατά 42,9% ενώ στο βοείο κρέας φτάνει το 31,3%. Ωστόσο αυξημένη κατά 15,1% είναι η μέση μηνιαία κατανάλωση στο κοτόπουλο.

    Επίσης, οι Έλληνες καταναλώνουν, σε σχέση με το 2009, λιγότερες ποσότητες ελαιόλαδου μηναίως και συγκριμένα κατά 29,3%. Αντίθετα και σε αυτή την έρευνα καταγράφεται αυξημένη κατανάλωση των οσπρίων κατά 18,9% και του ρυζιού κατά 6,6%.

    ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleΘεσσαλονίκη: Βρέθηκε σακούλα με μολότοφ εντός του ΑΠΘ -Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
    Next Article Τριήμερη κακοκαιρία με βροχές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους – Οι «επικίνδυνες» περιοχές

    Σχετικές αναρτήσεις

    Συνολικά 643.703 ωφελούμενοι από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

    Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025 11:15 ΠΜ

    Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα στις 30 Απριλίου

    Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025 3:04 ΜΜ

    Κικίλιας: Ανάσχεση τιμών, ακόμα και μειώσεις, στα ακτοπλοϊκά από την 1η Μαΐου

    Πέμπτη, 24 Απριλίου 2025 10:59 ΠΜ



    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
    © 2025 newsgr.gr

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.